Verwachtingen over doorslapen

Otis was 8 weken oud dat hij doorsliep. En met doorslapen bedoel ik in dit geval; echt klokkie rond!

En ik denk dat dat nog eerder had kunnen zijn. Maar een eerste kindje… we hielden ons nog wat meer aan de ‘regels’ die wij van de kraamverzorgster meekregen en waar wij over lazen. Dat het bv. namelijk echt nodig was om je kindje in de eerste 8 weken ‘s nachts te wekken voor een voeding als er langer dan 5 a 6 uur tussen zou zitten. Dus ja – guilty – ik heb mijn slapende baby wakker gemaakt hiervoor!

Beau die sliep met zo’n 4 maanden 12 uren achter elkaar. Weer zo’n heerlijke slaper! Die sliep sowieso praktisch de eerste maanden, dag en nacht… 

Verwachtingen

Dus je kunt wel raden hoe het met mijn verwachtingen van een derde kindje zat…

En die verwachtingen kwamen niet bepaald uit. Hoe dat voor mij is geweest? En wat ik daar mee doe?

Die eerste maanden kwamen we wel door, want we wisten immers dat het een aantal maanden zou kunnen duren dat een baby kon gaan doorslapen. Maar dat het toen langer duurde, en Senn na een half jaar nog steeds niet doorsliep, was toch al wat lastiger. Toen begon het zoeken… Wat zal er zijn waardoor hij nog niet doorslaapt? Hij krijgt geen flesje meer ‘s nachts, maar waarom is hij dan nog zo onrustig? Wat uit zijn geboorteverhaal kan er zijn geweest waarom hij nog niet doorslaapt (klokje rond)? Tandjes? Ontwikkelingssprong? 

Wat dan wel?

Maar die tandjes en ontwikkelingssprongen waren er wel erg vaak. Zo niet chronisch! Dus dat zal het ook niet zijn. Wat dan wel?

Inmiddels heb ik alweer zoveel bijgeleerd en ben ik me alweer zoveel meer bewust van hoe mijn verwachtingen en mindset eigenlijk meededen in dit verhaal. Ik heb fijne handvatten voor mijzelf weten te vinden om hiermee om te gaan. En één ding wat al ontzettend helpt is dat ik mijn verwachtingen en ideeën over slaap bij jonge kinderen heb bijgeschaafd. Het is namelijk héél normaal als een baby nog helemaal niet doorslaapt. Ook niet als ze 1 jaar zijn, en ook niet als ze weer ouder dan dat zijn. En sowieso dat hij niet alleen wilt slapen! Zo logisch, zo natuurlijk, zo gezond. 

Een andere mindset brengt veel rust

En wat brengt dit mij veel rust! Het zijn een paar jaar waarin Senn nog veel van ons hierin zal verlangen en nodig zal hebben. En ik vind het prima. De jaren vliegen toch al zo mega hard voorbij. 

En natuurlijk voel ik mij hier ook wel eens vermoeid bij, maar ik weet ook dat ik me nog véél vermoeider had gevoeld als ik er stress en onrust om had; ‘waarom slaapt hij nou niet door?!’ ‘wat doe ik verkeerd?!’ 

Het gaat hartstikke goed met onze Sennie. Hij is op dit moment van schrijven 14 maanden, ontwikkelt zich prima, klimt en klautert het liefst de hele dag. En ohhh, dan die kusjes en knuffels nog. Genieten!

Mindset… het is zo belangrijk in het moederschap

En ik heb inmiddels aardig wat mindset handvatten in the pocket om hiermee om te gaan. En die wil ik graag met jou delen!

Want mijn missie is “een liefdevolle basis voor elk kind” en ook voor jou!

Wil je meer over mijn mindset tips weten en hoe je je staande kunt houden in deze eerste jaren met je kindje? 

Volg dan het online webinar: 
4 – 12 maanden
Alles over Slaap & Moederschap in de babytijd

Liefs, Renske