Professionals

Beste Pedagogisch Professional in de kinderopvangbranche,

“Een liefdevolle basis voor elk kind”: dat is mijn missie.

Ik heb zelf veel kennis en ervaring opgedaan in het werken in de kinderopvang. Mijn affiniteit en passie ligt in het werken bij de jongste kinderen van 0 – 4 jaar, en hun ouders, opvoeders en begeleiders.

Ik vind het ontzettend belangrijk dat kinderen in een (emotioneel) veilige opvang komen, waar zij worden gestimuleerd in hun persoonlijke competenties, hun sociale competenties, hun algemene ontwikkeling… Dat zij mogen zijn die zij zijn, dat zij individueel gezien worden, dat er sensitief op hen wordt gereageerd… Ik kan nog wel even doorgaan zo.

Om de kwaliteit binnen de kinderopvangbranche te verhogen, deel ik graag mijn bijdrage aan als trainer & pedagogisch beleidsmedewerker / coach. Hieronder een overzicht van mijn cursusaanbod voor professionals in de kinderopvangbranche.

In de shop kun je allerlei E-Booken en Masterclasses vinden voor Pedagogisch Professionals.
Wil jij als organisatie een aanbod hebben voor jouw pedagogisch professionals (pedagogisch medewerkers, gastouders, nanny’s, etc.) of voor de ouders die bij jouw organisatie betrokken zijn? Neem dan contact op voor kortingsmogelijkheden.

De cursussen voor pedagogisch professionals

Huilende baby’s in de opvang

Uit de diversiteit aan kennis die er is over het huilen, heb ik een concrete, compacte cursus ontwikkeld, die heel waardevol voor je gaat zijn in het werken met deze kleinste kinderen!

Inzicht in het Kinderbrein

Ben jij benieuwd hoe het brein werkt van jonge kinderen? En wil je weten hoe je hier vervolgens mee om kunt gaan? Daarvoor is deze cursus ‘Inzicht in het kinderbrein’ ontwikkeld.

Veilig en vertrouwd slapen in de opvang

In deze cursus willen wij jou kennis en handvatten geven omtrent het slapen van het jonge kind, welke uitvoerbaar zijn in de praktijk, waarbij het kind zich veilig en vertrouwd zal voelen.

Pedagogisch coaching

Werk jij op een kinderdagverblijf, en vindt jouw kinderopvangorganisatie kwaliteitsverbetering en professionalisering ook belangrijk? Willen jullie voldoen aan de nieuwe wetten om de pedagogische kwaliteit te borgen, maar hebben jullie zelf geen tijd en ruimte om hier invulling aan te geven? Dan kan ik hierin wat voor jouw organisatie betekenen!
Ik ben IKK gecertificeerd pedagogisch beleidsmedewerker/coach. Als ik binnen jouw organisatie kom coachen, voldoen jullie dus aan de eisen van de IKK en de GGD. Ik ben gekwalificeerd en sta geregistreerd in het personenregister zodat ik aan jouw organisatie gekoppeld kan worden.

Hoe ziet het coachtraject eruit?

Ik zal bij jullie langskomen voor een kennismakingsgesprek waarin we elkaar beter leren kennen en waarin we kunnen bekijken wat ik kan betekenen voor de organisatie. Ligt er een specifieke coachvraag?
Daarna zal ik op de groep gaan observeren. Vanuit deze 0-meting van de pedagogische kwaliteit, zie ik waar er behoefte is aan begeleiding en waar we de kwaliteitsverbetering op kunnen inzetten. Op basis hiervan maak ik een coach-adviesplan op maat voor het hele jaar, waarin het aantal verplichte coachuren van de organisatie zijn verwerkt. Vervolgens gaan wij aan de slag om het coachplan in de praktijk uit te voeren.

Door middel van kennis, inzichten en bewustwording gaan we voor nog meer pedagogische kwaliteit op de werkvloer!

Wat zijn de verdere mogelijkheden in het invullen van de coachuren?

  • Beeld In-Zicht: “De 6 interactievaardigheden in beeld, per pedagogisch medewerker”
  • Individuele coachgesprekken met de pm’ers, waarin hun eigen leerdoelen naar voren komen.
  • Coaching on the job, waarbij ik meeloop op de groep om in het moment te coachen.
  • Interactieve teambijeenkomsten.
  • Workshops, o.a.: De pedagogische Kwaliteitsboom, Effectief communiceren met ouders, Huilende baby’s in de opvang.

Aan het eind van het traject zal weer een observatiemoment en evaluatiegesprek komen om te bekijken hoe het staat met de pedagogische kwaliteit in de organisatie. Tevens kan er een coachplan gemaakt worden voor het daaropvolgende jaar.

Het aantal uren van dit hele coachtraject is gebaseerd op het wettelijk aantal uren waaraan jouw organisatie moet voldoen.

Heb jij als organisatie zelf een Pedagogisch beleidsmedewerker/-coach in dienst, maar wil je over bepaalde zaken sparren? Of bepaalde onderdelen uit handen geven? Dan is het ook mogelijk om losse coach-onderdelen aan te vragen. Denk aan het geven van bepaalde workshops, de interactieve bijeenkomsten, Beeld In-Zicht, etc.

Neem contact op voor een offerte op maat.

Huilende baby’s in de opvang

Steeds meer wordt wetenschappelijk duidelijk hoe belangrijk de eerste 1000 dagen van een kind zijn. Van conceptie, de tijd in de baarmoeder, de geboorte tot en met het tweede levensjaar. Vandaar dat er vanuit de overheid is bepaald dat professionals die werken met 0-jarigen zich moeten hebben opgeleid tot ‘baby- deskundigen’.

Zo kan de kwaliteit op de babygroepen verhoogd worden, en dat is nodig!

Er bestaan prachtige trainingen voor die aan deze criteria voldoen. Zelf heb ik ook trainingen hierin gegeven. En ik merk dat er nog zoveel meer verteld mag worden over deze doelgroep. Dat er nog meer ingezoomd mag worden op bepaalde onderwerpen.

Neem nou het huilen… Daar wordt niet voor niets boeken vol over geschreven. Ik heb van al die kennis die er is over het huilen, een concrete, compacte cursus ontwikkeld, die heel waardevol voor je gaat zijn in het werken met deze kleinste kinderen!

Ken je dat… dat je gaat werken en er die dag voor het eerst een heel jong baby’tje komt wennen. Soms zijn ze pas 10 weken oud wanneer hun ouders weer aan het werk moeten. Je wilt de baby snel leren kennen en een goede band met de baby opbouwen, zodat de baby zich snel thuis voelt bij jou. Of heb jij ook een baby bij jou op de groep die veel huilt en eigenlijk alleen stopt met huilen als je hem vasthoudt? Of die zichzelf lang ‘in slaap huilt’, zoals ze thuis ook altijd doet? Of de dreumes die soms een driftbui heeft, of de peuter die heel boos wordt, als het haar allemaal even te veel wordt.

Er zijn allerlei redenen waarom baby’s, dreumesen en peuters huilen. Eén reden daarvan is als herstelmechanisme, om zichzelf te kunnen ontladen van de emotionele spanningen en stress die het heeft opgedaan.

In de cursus ‘Huilende baby’s in de opvang’ beschik je over nieuwe kennis en vaardigheden om baby’s, dreumesen en peuters beter te leren begrijpen. Je weet wat het kind jou wilt duidelijk maken. Je hebt kennis over stress en prikkels bij deze kleine kinderen, weet de verschillende redenen waarom zij huilen en wat je kunt doen om ze weer gerust te stellen, Je weet wat ‘controle-patronen’ zijn en hoe deze vooral niet in te zetten, en je krijgt handvaten hoe je baby’s, dreumesen en peuters op een veilige manier kunt laten uithuilen.

Pedagogisch medewerkers en gastouders over Huilende baby’s in de opvang

{ Hartstikke bedankt voor deze training. Ontzettend leerzaam en goed uitgelegd.
0
Gina
{Dankjewel! Ik vond de workshop super interessant en heb heel wat nieuwe dingen bijgeleerd.
0
Melissa
{Ik vond het gisterenavond een heel leerzaam avond! Ik heb veel gehoord, gezien en geleerd. Ik kan niet wachten om het uit te gaan proberen op het werk!
0
Rebecca
{Ik wil je nog een keertje bedanken voor de mooie, leerzame workshop van vanmorgen! Ik heb er erg veel aan gehad en ga me zeker verder in het onderwerp verdiepen en zeker de Dunstan babytaal!
0
Monique
{Ik vond het een heel boeiende sessie. Ik heb meteen ook wel wat ideeën om ermee aan de slag te gaan met mijn team. Bedankt voor deze heel leerrijke sessie!
0
Inge
{Dank je wel voor de workshop, heel blij mee!! Ik heb er Ontzettend van genoten!! Zo interessant… Zo Helder… Zoveel om over na te denken… Twee en een half uur leek me zo lang, maar wat ging het snel! Nogmaals heel erg Dank je wél. En niet alleen wij als pedagogisch medewerkers, maar elke jonge ouder zou dit moeten weten!!
0
Lieneke
{Bedankt voor de cursus. Wauw. Wat was ie mooi. Echt heel leerzaam. Dat maak ik niet veel mee. De uitleg was super duidelijk. Veel info nu in mijn hoofd dus ik ga straks even wandelen in het bos hihi. Ik kan zeker verder nu met de baby’s op de groep en zal ze meer gaan begrijpen. Dank je wel.
0
Nathalie

Inzicht in het Kinderbrein

Een dreumes die bijt en slaat, een peuter die een driftbui krijgt, en is die baby die huilt en stil is wanneer je het oppakt je nu aan het manipuleren? Als pedagogisch medewerker kom je allerlei gedragingen van kinderen tegen. Ben jij benieuwd hoe dit werkt in het brein van het jonge kind? En wil je weten hoe je hier vervolgens mee om kunt gaan?

In de hersenen ligt de basis van al het gedrag van kinderen. Dus als je het gedrag van kinderen wilt begrijpen, wilt weten waar zij behoefte aan hebben en hoe je kunt inspelen op dit gedrag, dan is het belangrijk om meer te weten over de hersenontwikkeling van kinderen.
En omdat de hersenontwikkeling in de eerste levensjaren zo’n enorme groei doormaakt, gaan we ook kijken naar hoe we de hersenontwikkeling kunnen stimuleren. Zo bouwen we mee aan een stevige en belangrijke fundering in het leven van het jonge kind.

Praktische informatie voor de cursussen
‘Huilende baby’s in de opvang’ en ‘Inzicht in het kinderbrein’
*De cursus duurt 1,5 uur en kan zowel overdag als ’s avonds gegeven worden
*Deelnemers krijgen een hand-out met de belangrijkste punten uit de cursus
*Daarnaast krijgen de deelnemers een certificaat van deelname
*De cursus wordt virtueel gegeven via Zoom.

Interesse in een offerte op maat?

Veilig en vertrouwd slapen in de opvang

“Welterusten, slaap lekker, tot vanmiddag”… Er zijn kinderen die, wanneer je ze in bed legt, gelijk tevreden gaan slapen. Als een kind zich veilig en vertrouwd voelt, kan het ook makkelijker in slaap vallen, en slaapt het vaak langer door.
En er zijn ook kinderen waarbij het slapen iets meer input van jou vraagt. Denk aan baby’s die veel moeten huilen zodra je ze in bed legt. Of dreumesen die er een feestje van maken in bed en vooral niet tot slapen komen. En peuters die óf maar een uurtje mogen slapen van hun ouders, of liefst helemaal niet meer, en ‘s middags van oververmoeidheid niet meer tot spelen komen.

Je komt van alles tegen op de opvang. Wensen van ouders, verschillende slaapschema’s en slaapgewoontes. Hoe kun je hier nou het beste mee omgaan?

In de cursus “Veilig en vertrouwd slapen in de opvang” willen wij jou kennis en handvatten geven omtrent het slapen van het jonge kind, welke uitvoerbaar zijn in de praktijk, waarbij het kind zich veilig en vertrouwd zal voelen.

Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.:

  • Hoe werkt het slapen; welke factoren spelen er mee?
  • Wat kan het slapen in de weg zitten?
  • Hormonen en wakker-tijden
  • Slaapsignalen herkennen
  • Oververmoeidheid
  • Overprikkeling en hoe ieder kind dat verschillend in is
  • Hechting
  • Omgaan met huilen bij het naar bed brengen
  • Het gebruik van buitenbedjes
  • Wensen van ouders, en wat je kunt bespreken tijdens de intake
  • veel ruimte voor het bespreken van situaties uit de praktijk!

Deze cursus wordt gegeven in samenwerking met Marieke van Studio Uil,
kinderslaapcoach en duurt 1,5 uur.

Interesse in een offerte op maat?

Mogelijkheid voor andere cursussen

Groot voor Klein ontwikkelt al haar cursussen zelf. Het is tevens mogelijk om cursussen op maat te laten maken. Heb je een thema die je graag in je cursus aanbod terugziet? Of wil je een ouderavond organiseren omtrent een bepaald thema? Er zijn tal van mogelijkheden.

Denk aan thema’s als:
Hechting, de eerste 1000 dagen, geboorte in kaart, communiceren met ouders, communiceren met kinderen, driftbuien, gedrag, emoties, de speelleeromgeving verrijken, de pedagogische kwaliteitsboom (pedagogisch beleid inzichtelijk maken), de 4 pedagogische basisdoelen, de 6 pedagogische interactievaardigheden,
voorkeurs representatiesystemen (welke prikkels zijn er, en hoe kun je zien welk voorkeurs representatiesysteem een kind heeft), oplossingsgericht werken met kinderen, NLP in de opvang

Heb je hier vragen over?
Of heb je nog andere interessante ideeën?
Neem gerust contact op zodat we er samen over kunnen sparren.