Hoe kan ik een slapeloze nacht met mijn baby omdenken?

Er zijn wel eens van die nachten… dat je de volgende ochtend opstaat en je je bed nog lang niet wilt verlaten… want oef, wat was dat weer een rotnacht. Je moet gelijk aan de gang, want je bent zojuist gewekt door je baby die honger heeft. Dus een momentje voor jezelf om wakker te worden en de dag rustig te starten zit er niet in… Je voelt je zo moe en eigenlijk heb je ook wel medelijden met jezelf…
 
Het is ook pittig, zo met zo’n kleine baby. Ze hebben je in de nacht nog zo nodig. En overdag natuurlijk ook. Toch heb ik ondervonden wat een verschil het maakt als ik er anders naar ga kijken. Als ik de situatie anders aan mij voorleg.
 
Dat heb ik mezelf aangeleerd vanuit de NLP-methodiek waar ik tal van opleidingen heb gevolgd. Het heet ‘herkaderen’ en misschien herken jij het wel vanuit de term ‘Omdenken’. Herkaderen is de techniek van het positief denken. Iets krijgt pas betekenis in een bepaalde context (Stel dat je vandaag besluit om naakt te gaan winkelen… Dan zul je waarschijnlijk wat rare gezichten of opmerkingen krijgen. Besluit je om gekleed in een sauna te lopen; mogelijk dat je daar dan ook een paar vragen van omstanders op zult krijgen. Dus of naaktlopen gepast of niet gepast is, hangt af van de context waarin het plaatsvindt). Hetzelfde geldt voor gedrag, of dat wel of niet effectief is.

Je zou het kunnen vergelijken met een nieuwe lijst om een schilderij maken. Het effect van de afbeelding kan daardoor heel anders worden. Dat is precies wat je kunt doen met herkaderen. Je zet er als het ware een andere lijst omheen. Een nieuwe manier van iets benaderen.

Merk het verschil maar op:

Wat een rotnacht  –>  Mijn baby had mij vannacht veel nodig
Nee, niet meer huilen nu! –>  Zitten je tranen je zó hoog? Huil het er maar uit hoor.
Ik ben echt gebroken na zo’n nacht  –> Mijn lijf kan wel wat slaap gebruiken en ik ga kijken waar ik vandaag mijn rustmomenten ga pakken.
Ik word gek van al dat huilen! –>  Mijn baby laat mij goed weten dat ze me nodig heeft
Mijn baby is een slechte slaper  –>  Mijn baby is nog zo klein en mag nog leren om slaapjes aan elkaar te maken en ik zal haar daarbij helpen

En? Hoe was het om dat verschil te merken?

Mij helpt het in ieder geval om zo anders naar mijn kind te kijken en het op een positievere en kalme manier te benaderen. Welke gedachtes heb jij vaak die je minder fijn (ook dit is herkaderen: is het een stomme gedachte, of een minder fijne) vindt? En hoe zou jij die kunnen herkaderen?

Wil je meer weten over herkaderen, en hoe je je Mama-mindset kunt invullen?

Dinsdag 4 oktober geef ik samen met Marieke het Webinar NEWBORN en is dit één van de onderwerpen.
Ook in één op één coaching kunnen wij hiernaar kijken.
 
Veel plezier met herkaderen!
 
Liefs, Renske