In de eerste 1000 dagen van het leven, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, worden we gevormd tot wie we zijn. Invloeden in deze periode zijn bepalend voor de rest van ons leven. Dit is wetenschappelijk bewezen. Er komt zoveel kijken bij deze bijzondere en belangrijke tijd in je leven. Denk aan het thema ‘hechting’. Veel mensen denken dat de hechting tussen moeder (ouder) en kind pas begint bij de geboorte. Maar het ontstaan van de hechtingsband begint al veel eerder! Voordat je geboren wordt, zijn er namelijk al 5 kwetsbare momenten geweest in de hechting. Ik neem jou mee in wat de 8 belangrijke fases in hechting zijn. En wat jij kunt doen om je kind zo positief en veilig mogelijk aan jou te laten hechten.

Al enige tijd wordt gebruik gemaakt van het maken van een ‘geboorteplan’. Dit om ook de geboorte van je kind zo positief en veilig mogelijk te laten verlopen. Natuurlijk is een geboorte of bevalling niet echt te plannen. Je kunt wel je wensen en verlangens over de bevalling op papier zetten, vanuit jouw ideale situatie gezien. Belangrijk is hierbij wel dat je flexibel blijft en leert mee te gaan in de flow van de geboorte van je kind. Een geboorteplan maken is een manier om je met je partner samen heel bewust voor te bereiden op de bevalling. Het geboorteplan laat je zien wat voor jou (jullie) belangrijk is. Niets staat definitief vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen over veel zaken. Belangrijk om in ieder geval te weten: Jij hebt de regie! Het is jouw lijf, jouw baby!

 

Om verder te kijken dan het geboorteplan, gaan we stilstaan bij de hechting tussen jou en je kind, juist ook in de periode na de geboorte! Want hoe wil je dat je kind zijn/ haar start maakt? Hoe wil je dat de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld verloopt? Hoe wil je dat de eerste uren na de geboorte eruit zien? En de kraamweek, de  eerste dagen, weken, en maanden?

We gaan dus aan de slag met het maken van een geboorteplan, én met het maken van een hechtingsplan! Oftewel: het ‘Eerste 1000 dagen plan’. Zodat je jezelf volledig, bewust en geïnformeerd kunt voorbereiden op de eerste 1000 dagen van je kind.

 

 

 

 

Praktische informatie:
* Ik geef zowel groepscursussen op locatie als thuisconsulten
* Beiden zijn één bijeenkomst/consult van ca. 2 uur
* ‘Eerste 1000 dagen plan’  groepscursus kost € 25,- per persoon/ per stel (min. 3 aanmeldingen)
*Thuisconsult kost € 75,- (exclusief reiskosten vergoeding, buiten een straal van 5 km van € 0,20 per km)
*Zelf een groepsworkshop thuis organiseren? Neem contact op voor de mogelijkheden.