Cursussen

Voor jezelf, je baby
en jullie samen

Of je nu zwanger bent of al bevallen…
ik bied jou veel bewustwording, inzichten en handvatten
om een liefdevolle basis te kunnen creëren!

Tijdens de zwangerschap

Zwanger? Van harte gefeliciteerd! Wat bevind je je in een bijzondere periode van je leven. Voor sommige vrouwen is zwanger zijn een feestje, voor anderen kan het ook behoorlijk zwaar zijn.
Het allerbelangrijkste tijdens je gehele zwangerschap en de geboorte van je kind, is dat je je te allen tijde gehoord en gesteund voelt in al je vragen en/ of onzekerheden die er op je pad komen. Vertrouwen speelt een grote rol of jij je veilig voelt of juist niet.

Mijn doel is om je het vertrouwen te geven om zelfverzekerd en vol zin te beginnen aan dit prachtige en intense avontuur.
En kennis, inzichten en bewustwording helpen je om te vertrouwen op dat wat er komen gaat. Dit zijn belangrijke onderdelen in mijn cursussen en coaching. Ik geef je daarnaast veel tips en handvatten om je optimaal te kunnen voorbereiden op de geboorte van je baby en de prille tijd daarna.

Voor moeders (en vaders)

Soms gaat het moederschap wel eens anders dan je had gehoopt of had verwacht. En soms merk je dat het best wat gevoelens, emoties en gedachtes met zich meebrengt. Je kunt het gevoel hebben dat mensen van je verwachten dat je zomaar ineens alles weet over het ouderschap en de opvoeding. Of leg je dit jezelf op?!

Je kinderen zijn je dierbaarste bezit. Je wilt dat het goed gaat met ze, dat ze gelukkig zijn. En daarom kan het zo lastig zijn als het anders gaat. Je kunt er onzeker van worden, prikkelbaar, oververmoeid, teleurgesteld, boos, verdrietig…

In de cursussen help ik jou op een praktische en liefdevolle manier om weer meer grip te krijgen in het moederschap. Ik geef je inzichten, bewustwording, kennis, praktische handvatten en inspiratie…

Babytaal

Na 9 maanden vol verwachting kun je dan eindelijk je kindje in je armen sluiten… Het is waarschijnlijk één van de meest bijzondere ontmoetingen in je leven. Je wilt dit nieuwe mensje alle liefde van de wereld geven! En dat je soms niet goed weet hoe je er het beste voor je baby kunt zijn, dat je baby blijft huilen en ontroostbaar is, kan je dan best onzeker maken. En wat als de slapeloze nachten er bij komen en je soms van oververmoeidheid zelf ook wel in tranen kan uitbarsten? Je wilt je baby begrijpen, je wilt weten waarom je baby huilt en hoe je je baby kunt helpen. Zodat jullie samen een fijne en liefdevolle basis kunnen opbouwen in het prille leven van jouw kind.

En weet je wat nou zo mooi is..?! Jouw baby vertelt jou eigenlijk al wat er aan de hand is, waar hij behoefte aan heeft op dat moment, of wat zijn ongemak is. Dat doet je baby o.a. met zijn lichaamstaal en zijn verschillende huilgeluiden. Baby’s kunnen hiermee dus echt communiceren! En als je de ‘taal van je baby’ leert kennen, kun je dus precies weten wat er aan de hand is en wat je dan kunt doen? Ja, baby’s maken namelijk verschillende huilgeluiden…

De Dunstan Babytaal methode

Pasgeboren baby’s maken vanaf de geboorte vijf geluiden met ieder een heel specifieke betekenis. Een geluid voor honger, moe, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Deze geluiden zijn gebaseerd op basisreflexen van baby’s en daardoor onafhankelijk van de taal die de ouders spreken. Alle baby’s over de hele wereld spreken dus dezelfde ‘Babytaal’! Na drie á vier maanden doven de reflexen, en daarmee de geluiden, langzaam uit en maken plaats voor bewuste communicatie van je baby. Deze ontdekking heeft Priscilla Dunstan gedaan. De methode wordt sinds 2006 wereldwijd verspreid onder zoveel mogelijk ouders en professionals die met de allerjongste baby’s te maken krijgen.

Des te meer mensen de ‘Babytaal’ leren begrijpen,
des te meer baby’s een gelukkigere en meer tevreden start zullen krijgen.

Wat gaan we doen in de cursus ‘Babytaal’?

In de cursus ‘Babytaal’ laat ik je video’s van baby’s over de hele wereld zien. Ik leer je hoe je de vijf geluiden kunt herkennen en ik geef suggesties voor manieren om je baby weer gerust te stellen.

Wat kun je ermee?

Na de cursus ‘Babytaal’ beschik je over nieuwe kennis en vaardigheden om je baby beter te leren begrijpen. Je weet wat je baby jou wilt duidelijk maken. Je kunt de verschillende huilgeluiden onderscheiden en weet de lichaamstaal van je baby te plaatsen. En ook wat je precies kunt doen om ervoor te zorgen dat je baby weer tevreden is!

De cursus BABYTAAL kan ook gedaan worden als je kind nog jonger is dan 4 maanden.

De voordelen op een rijtje:

Minder huilen en sneller gerustgesteld

Wanneer je weet welke behoefte je baby heeft als het begint te huilen, dan kun je direct met de juiste oplossing komen voor zijn ongemak. Je kunt je voorstellen dat het voor je baby dan niet nodig is om verder te huilen of overstuur te raken. Hoe fijn is het om direct door je ouders begrepen te worden. Dat geeft vertrouwen in het leven!

Betere voedingen

Wanneer je gaat voeden als je baby echt honger heeft, dan zal het beter willen drinken. Dat is anders als je iedere keer dat het begint te huilen probeert of het ook honger heeft… Als je met deze methode voedt, dan voed je dus op verzoek.

Meer slaap

Als je baby ’s nachts wakker wordt, want dat doen veel baby’s in de eerste maanden, is het heel prettig om direct te weten wat er is. Soms is het alleen maar een boertje dat dwars zit (dat hoor je aan het huilgeluid). Je baby raakt minder overstuur, is sneller gerust gesteld en slaapt dus ook sneller weer in. En jij ook!

Minder stress & meer zelfvertrouwen en rust

Wanneer je goed kunt inschatten wat de behoeften van je baby zijn en je weet wat je moet doen als je baby begint te huilen, dan neemt dat veel van de druk en stress weg die veel ouders voelen in de eerste fase van hun ouderschap. Dat geeft zelfvertrouwen en rust.

Betere onderlinge relatie

En als je minder stress ervaart, en met meer zelfvertrouwen en rust kunt opvoeden, dan heeft dit ook zijn invloed op de relatie van jou en je partner.

Meer verbonden met je baby

Wanneer je als ouder in staat bent om de behoeften van je baby te horen en te begrijpen, dan verstevigt dit de band tussen jou en je baby. Ook helpt de methode om een deel van de druk weg te nemen die veel jonge vaders en moeders voelen. Onderzoek naar veilige hechting bevestigt de voordelen voor de baby wanneer ouders goed afgestemde verzorgers zijn.

Ook voor vaders

Ook als vader kun je de geluiden van je baby herkennen. Bij honger moet je wellicht je baby inleveren bij je vrouw, als die borstvoeding geeft. Maar bij de vier andere geluiden kun je het zelf oplossen. Daarmee kan je als vader, vanaf dag één, een gelijkwaardige band opbouwen met je kindje. Dat is ook fijn voor moeders…

Praktische informatie

 • Ik geef zowel groepscursussen op locatie als thuisconsulten
 • Beiden zijn één bijeenkomst/consult van zo’n 1,5 a 2 uur
 • Je kunt (het beste) beginnen tussen de 28 en 37 weken van je zwangerschap. Als de baby er al is, dan het liefst z.s.m. beginnen omdat de reflexen na 3 á 4 maanden uitdoven
 • Je krijgt een overzicht mee van de 5 verschillende geluiden en de bijbehorende kenmerken
 • Je krijgt een Babydagboek-overzicht mee
 • De cursussen vinden plaats in de regio Castricum/ Limmen, of online.
 • Dunstan Babytaal groepscursus kost € 35,- per persoon/ per stel
 • Thuisconsult kost € 85,- (exclusief reiskosten vergoeding, buiten een straal van 5 km van € 0,21 per km)

Zelf een groepsworkshop thuis organiseren? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Ouders over Babytaal

{Het thuisconsult met Renske vonden wij erg prettig. Ze vertelde ons een hoop nuttige informatie rondom de verschillende soorten huilgeluiden die je kindje kan laten horen. Het was een fijne, ongedwongen sfeer en we konden tussendoor allerlei vragen stellen. Voor ons was het heel verhelderend. Het geeft ons vertrouwen dat we ervoor kunnen zorgen dat onze dochter – wanneer ze is geboren – zich gehoord voelt als ze ons iets probeert duidelijk te maken.
0
Linda
{De nacht nadat Renske bij ons thuis was geweest voor een consult was ik meteen al zo blij met haar! Normaal gesproken ben ik zeker een uur, maar vaak wel iets langer bezig met voeden/ luier/ in slaap drinken/ wiegen. Nu heeft mijn zoontje gedronken.. had hij een schone luier.. heb ik hem twee keer tussen het drinken door laten boeren en zag ik ‘auw’ (dat hij moe was). 20 minuten later lagen we weer in bed en hij sliep niet alleen meteen, maar hij huilde ook niet! Én hij is uiteindelijk zelf in slaap gevallen! Dit smaakt naar meer!
0
Marietje
{Een fijn consult gehad waar de verschillende huiltjes duidelijk werden uitgelegd met zowel beeld als geluid. Als onze kleine man er straks is hoop ik dat we het herkennen zodat we de juiste handelingen toe kunnen passen en hem dus snel kunnen begrijpen.
0
Cindy
{Mijn dochtertje was 8 weken toen Renske bij mij thuis kwam voor een consult. Aan de hand van haar goede uitleg en filmpjes herkende ik al snel de verschillende huiltjes en kon ik nog beter inspelen op de behoefte van mijn dochtertje. Een hele bijzondere en leerzame ervaring!
0
Jenny
{Renske heeft ons op een leuke manier een consult aan huis gegeven waarin zij de 5 universele babyhuiltjes uitlegde aan de hand van filmpjes. Onze dochter was toen 6 weken en sindsdien begrepen we veel beter wat zij van ons nodig had! Echt een aanrader!
0
Bianca

Ouders over Babytaal

{Het thuisconsult met Renske vonden wij erg prettig. Ze vertelde ons een hoop nuttige informatie rondom de verschillende soorten huilgeluiden die je kindje kan laten horen. Het was een fijne, ongedwongen sfeer en we konden tussendoor allerlei vragen stellen. Voor ons was het heel verhelderend. Het geeft ons vertrouwen dat we ervoor kunnen zorgen dat onze dochter – wanneer ze is geboren – zich gehoord voelt als ze ons iets probeert duidelijk te maken.
0
Linda
{De nacht nadat Renske bij ons thuis was geweest voor een consult was ik meteen al zo blij met haar! Normaal gesproken ben ik zeker een uur, maar vaak wel iets langer bezig met voeden/ luier/ in slaap drinken/ wiegen. Nu heeft mijn zoontje gedronken.. had hij een schone luier.. heb ik hem twee keer tussen het drinken door laten boeren en zag ik ‘auw’ (dat hij moe was). 20 minuten later lagen we weer in bed en hij sliep niet alleen meteen, maar hij huilde ook niet! Én hij is uiteindelijk zelf in slaap gevallen! Dit smaakt naar meer!
0
Marietje
{Een fijn consult gehad waar de verschillende huiltjes duidelijk werden uitgelegd met zowel beeld als geluid. Als onze kleine man er straks is hoop ik dat we het herkennen zodat we de juiste handelingen toe kunnen passen en hem dus snel kunnen begrijpen.
0
Cindy
{Mijn dochtertje was 8 weken toen Renske bij mij thuis kwam voor een consult. Aan de hand van haar goede uitleg en filmpjes herkende ik al snel de verschillende huiltjes en kon ik nog beter inspelen op de behoefte van mijn dochtertje. Een hele bijzondere en leerzame ervaring!
0
Jenny
{Renske heeft ons op een leuke manier een consult aan huis gegeven waarin zij de 5 universele babyhuiltjes uitlegde aan de hand van filmpjes. Onze dochter was toen 6 weken en sindsdien begrepen we veel beter wat zij van ons nodig had! Echt een aanrader!
0
Bianca

De zwangerschapsclub

Je bent zwanger…

En het lijkt je super fijn om andere zwangere vrouwen te ontmoeten.
Om je vragen en onzekerheden mee te kunnen delen.
Om ervaringen, tips en inspiratie te kunnen uitwisselen.
Om elkaar te kunnen ontmoeten, en gezellig samen te zijn.
Momenten te hebben waarin je alle aandacht hebt voor het zwanger zijn. Want bij deze bijzondere tijd in je leven, wil je graag extra bewust stilstaan.
En daarnaast vind jij het ook belangrijk om je goed voor te bereiden op de komst van je baby. Je weet immers: Kennis is macht!
Dan is de Zwangerschapsclub precies datgene waar jij naar op zoek bent!

De Zwangerschapsclub bestaat uit 3 georganiseerde bijeenkomsten waarin ruimte is voor dit alles. Elke bijeenkomst staat er een ander thema centraal. Dit wordt in cursusvorm overgedragen.

Dit krijg je:

3 georganiseerde bijeenkomsten met elk een eigen thema
Dunstan Babytaal: over de 5 verschillende huilgeluiden die baby’s maken om hun dagelijkse behoeften en ongemakken mee aan te geven
Hechting met een gouden randje: over de hechtingsrelatie, de 9 magische fases en ‘the golden hour’
Het eerste 1000 dagen plan: we gaan aan de slag met het ‘inzichtkaarten-spel’, het maken van een geboorteplan én een hechtingsplan

Praktische informatie

 • De Zwangerschapsclub komt bij elkaar op een locatie in/om de gemeente Castricum, Noord-Holland
 • Het bestaat uit 3 georganiseerde bijeenkomsten van 2,5 uur
 • Er is ruimte voor 6 – 10 zwangeren
 • De kosten zijn € 97,- (incl. BTW) voor dit hele pakket
 • Je krijgt daarbij ook nog een prachtig naslagwerk, met informatie uit de cursussen, fijne tips & inzichten, leuke oefeningen, en mooie posters!

De Zwangerschapsclub kan ook worden gegeven aan koppels!

Want samen met je partner kunnen voorbereiden op de komst van jullie baby is natuurlijk ook heel fijn. De Zwangerschapsclub is een heel mooie manier om andere stellen te ontmoeten die in dezelfde levensfase zitten. Om zo jullie vragen en ervaringen met elkaar te kunnen delen.

De kosten voor koppels zijn € 127,- (incl. BTW)

 

Zwangeren over De Zwangerschapsclub

{Tijdens de zwangerschap van ons derde kindje heb ik mijzelf aangemeld voor de ‘Zwangerschapsclub’ cursusavonden. Ik heb deze cursusavonden ervaren als hele fijne en leerzame momenten waarin ik heel bewust met mijn zwangerschap bezig kon zijn. Renske deelde tijdens de cursus veel nieuwe, waardevolle informatie, zoals bijvoorbeeld de ‘Dunstan babytaal’ met herkenbare voorbeelden en adviezen voor een mooie ‘hechtingsrelatie’ met je pasgeboren kindje. Ondanks dat ik al de nodige ervaring had als moeder van twee kindjes, heb ik mijn derde zwangerschap, de geboorte en de eerste periode na de geboorte, met meer bewustzijn ervaren. Nu (her)kende ik de geleerde theorie en kon deze toepassen, in plaats van alles enkel op ‘gevoel’ te doen. Wat de cursusavonden ook heel fijn maakte was de ontmoeting met andere (toevallig in deze club) ervaren moeders. We konden onze verhalen delen en werden hierin geïnteresseerd en professioneel begeleid door Renske. Ze stelde daarin de juiste vragen en gaf nuttige tips en adviezen. Al met al een hele mooie, inspirerende en leerzame cursus zowel voor de aanstaande als de ervaren moeder. Dank je wel Renske!
0
Sandra
{In april hebben wij als aanstaande verse ouders de zwangerschapsclub bijgewoond en dat is ons erg goed bevallen. De meeste cursussen gaan over de zwangerschap en de bevalling, maar het mooie van deze cursus/club is dat het juist vooral gaat over het deel daarna; als het kindje geboren is. Het heeft ons alvast wat handvatten gegeven over het herkennen van de soorten huiltjes en hoe aandacht te hebben voor een veilige hechting. Het voelt alsof we toch een soort kleine gebruiksaanwijzing hebben gekregen van ons kindje, dat is heel fijn. Renske is daarbij kundig, enthousiast en geïnteresseerd, wat maakt dat er een prettige en veilige sfeer wordt gecreëerd tijdens de bijeenkomsten. Tevens was het heel leuk om over de onderwerpen te kunnen sparren met een ander koppel. Een dikke aanrader!
0
René & Juliette
{Renske’s zwangerschapscursus die zij vol enthousiasme en passie geeft was voor mij als partner van mijn zwangere vriendin erg leerzaam en interessant. Het gaf me stof tot nadenken en ook zeer praktische handvatten die ik 100% zeker ga proberen toe te passen zodra onze dochter geboren is. Dit geeft vertrouwen. Ik kan de cursus dus ook zeker aanraden aan partners van zwangeren. Daar kan ik verder aan toevoegen dat ik persoonlijk de Dunstan babytaal cursus interessant vind, en ook alle andere info m.b.t. de toekomst zoals opvoedkundige onderwerpen. Nogmaals dank voor de cursus!
0
Theodoor
{Wat een superfijn en warm ontvangst bij Renske. Een cursus waarin allerlei facetten van zwangerschap, geboorte en de eerste tijd met je kleintje de revue passeren. Een warme en open sfeer waardoor geen vraag gek genoeg is. De onrust of onzekerheid die je wellicht uit eerdere ervaringen hebt meegenomen of van anderen gehoord hebt worden besproken en zo kun je er meer ontspannen in gaan en een houvast creëren om je eigen weg te bepalen. Houvast aan wat jij denkt wat voor jou prettig is. Oftewel een aanrader om, samen met andere dames die waarschijnlijk met dezelfde of soortgelijke vraagstukken zitten, je weg te gaan bepalen om deze samen met je kindje te kunnen gaan bewandelen.
0
Trude

Ik mag huilen

Ken je dat… dat je kind zo onrustig is, snel boos wordt, of jengelig om je heen blijft hangen, dat je geen stap kunt zetten, en de hele dag je aandacht vraagt? Over het naar bed gaan en de onrustige nachten nog niet te spreken… Of dat er maar een klein dingetje gebeurd en je kind vervolgens een enorme huilbui krijgt? Of die driftbui in de supermarkt… Je bent het zat om telkens maar negatieve aandacht te moeten geven, je als een soort politieagent moet gedragen, of je kind weer op de trap te moeten zetten. Je kind lijkt niet lekker in zijn vel te zitten, en het roept ook frustraties op bij jou! Dit moet anders…

In de workshop ‘Ik mag huilen’ vertel ik jou over:

 • Welk gedrag kinderen laten zien wanneer zij spanning, stress en overprikkeling ervaren
 • De feiten over huilen
 • Waarom kinderen huilen
 • Welke signalen je kind je geeft
 • Hoe jij je kind hierbij kunt helpen, hoe jij er voor je kind kunt zijn
 • Het gaat over troosten
 • En over controlepatronen (en hoe deze vooral niet in te zetten!)
 • En over de behoefte aan het ontladen en uithuilen van spanning en stress
 • En hoe je je kind zo veilig mogelijk – in jouw nabijheid – kunt laten uithuilen

Voor wie

De workshop ‘Ik mag huilen’ is voor ouders die niet goed weten hoe zij kunnen omgaan met hun jonge kind. En die nieuwsgierig zijn naar hoe het ook anders kan!

Het gaat voornamelijk om kinderen van 0 tot 4 jaar.

Wat kun je ermee?

Na de workshop ‘Ik mag huilen’ beschik je over nieuwe kennis en vaardigheden om je kind beter te leren begrijpen. Je weet wat je kind jou wilt duidelijk maken. Je weet hoe je je kind kunt helpen om van emotionele spanning en stress te ontladen. En wat je precies kunt doen om ervoor te zorgen dat je kind weer tevreden is!

Praktische informatie

 • De workshop duurt 1,5 a 2 uur.
 • Je krijgt een hand-out mee een overzicht van de belangrijkste punten uit de workshop.
 • De workshop wordt online gegeven via Zoom (zie agenda voor de actuele data)
 • De kosten hiervoor zijn € 35,- per persoon of per stel
 • De cursus kan ook bij jou thuis gegeven worden. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Kinderemoties beter begrijpen

Is je kind vaak boos?
Heeft je kind veel verdrietige buien?
Voelt het zich vaak bang, onzeker, of faalangstig?
Reageert je kind vaak heftig op bepaalde situaties?
Heb je geen vat op de emoties van je kind?
Wil je je kind graag helpen met emoties om te gaan, maar weet je niet goed hoe?
Wil je je kind beter kunnen begrijpen?
Wil je weten waar de emoties van je kind vandaan komen?
Wil je weten hoe het komt dat je kind soms zo intens kan reageren?

In deze cursus krijg je antwoord op deze vragen, zodat jij de emoties van je kind beter zult begrijpen en weet je hoe je ermee om kunt gaan.

In deze cursus leer je:

Over de breinontwikkeling van het jonge kind en wat dat met de emotionele ontwikkeling te maken heeft

Je kind beter begrijpen in zijn emoties

Hoe je je kind kunt helpen om emoties te reguleren

Naar jezelf te kijken als opvoeder en hoe je vanuit zelfreflectie je kind kunt helpen in het omgaan met zijn emoties

Praktische informatie

 • De workshop duurt 1,5 a 2 uur.
 • Je krijgt een hand-out mee een overzicht van de belangrijkste punten uit de workshop.
 • De workshop wordt online gegeven via Zoom (zie agenda voor de actuele data)
 • De kosten hiervoor zijn € 35,- per persoon of per stel
 • De cursus kan ook bij jou thuis gegeven worden. Neem contact op voor de mogelijkheden.